Bij het bouwen en verbouwen komt afval vrij, het bouw- en sloopafval. Het is geen huishoudelijk afval en mag dus niet bij het huishoudelijk afval worden aangeboden.
Uw bouw- en sloop afval wordt op een efficiënte manier gesorteerd en kan voor het merendeel hergebruikt worden. Bouw- en sloop afval bestaat voornamelijk uit de volgende fracties:
grofvuil
puin (niet verontreinigd)
zand/grond
kiezel
gips
hout
metalen
papier/karton
plastics
kunststoffen
tempex
huisraad
Stoffen die absoluut niet aangetroffen mogen worden in het bouw- en sloop afval en daarom ook worden uitgesloten. Niet geaccepteerd wordt:
KCA (chemisch (gevaarlijk) afval)
asbesthoudende of asbest lijkende materialen
autobanden
bruin- en witgoed
matrassen/bankstellen (hiervoor geldt een naheffing)
plastics
kunststoffen
tempex
huisraad
De bepaling van de categorie Bouw- en Sloopafval is aan de acceptant. Indien meer dan 50% van de partij uit materiaal bestaat dat als monostroom kan worden afgevoerd, denk hierbij aan hout, metaal, puin, gips, kunststof dan is de vracht in de eerste categorie >50 % recyclebaar in te delen. Indien de vracht meer dan 50% bestaat uit plastics, folies, gipsplaten, tempex dan is de vracht < 50% recyclebaar. Alle materialen die het kunnen worden gebruikt zonder verdere bewerking zijn recyclebaar.
Indien in de vracht veel isolatie materiaal aanwezig is, EPS, glas- steenwol en de vracht gemiddeld < 75 kg / m³ dan dient deze als licht te worden bestempeld.
Bouw- en sloophout
Bouw- en sloophout is een combinatie van B-hout en A-hout. A-hout is schoon, droog onbewerkt hout, zoals pallets en houten balken en platen.
B- Hout
Hardboard, zachtboard, spaanplaat, vezelplaat, geperst hout, gebruikte meubels (geen rotan), geverfd hout, deuren, kozijnen (zonder glas en aluminium), niet-geïmpregneerd houtafval, sloophout, triplex en multiplex
C-hout
Verduurzaamd of geïmpregneerd hout. Dit hout is bewerkt met stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.